Z pamiętnika podgórskiego nauczyciela:

Trwa piknik „Pytanie na śniadanie”. Jest słonecznie, siedzimy na kocykach rozłożonych na zielonej trawie podwórka szkolnego. Przed nami śniadaniówki ze zdrowym jedzeniem. Rozmawiam chwilę z ósmoklasistami. Pytam o zawartość zdrowego słoiczka uczennicy Lilki. Znajdują się z nim nasiona chia. Opowiada, że recepturę na wykorzystywanie tych ziarenek w domowej kuchni podała jej babcia. Chia zalewamy mlekiem, a kiedy ziarna napęcznieją, dodajemy płatki ze słodkością miodu, owoce, bakalie. Według smaku i gustu. I mamy przepyszny pudding. Słucham kolejnych rozmów… Piramida zdrowia i talerz zdrowia to bohaterowie dnia! Oto nasza nauka przez działanie. Lubię taką szkołę.

Po pracy kupuję opakowanie chia. Przyrządzam według zasłyszanej receptury. Pozostawiam ziarna czasowi… I właśnie teraz, kiedy piszę podgórski pamiętnik, delektuję się smakiem tej szałwii hiszpańskiej – bogactwo minerałów i składników odżywczych.

8 maja 2024 roku we współpracy z Samorządem Uczniowskim zorganizowaliśmy I edycję „Pytania na śniadanie”. Zadaniem dnia było przynieść kocyki i kosze piknikowe wyposażone w zdrowe śniadanie. Przekąskami mogły być: wiosenne kanapki (w ramach drugiego śniadania), owoce i warzywa oraz napoje.

Piknik został przeprowadzony na podwórku szkolnym. Tam „śniadaniowaliśmy”. W trakcie pikniku wraz z nauczycielami rozmawialiśmy o zdrowym jedzeniu i naszej aktywności.

Inicjatywę przeprowadził Samorząd Uczniowski pod opieką nauczyciela Agnieszki Ruszak i we współpracy z wychowawcami klas.